BANGKOK PER A PRINCIPIANTS (II): COM MOURE’S

Com us comentava a la primera part de l’article, si sumes extensió i densitat i a això li sumes el caos… el resultat no pot ser un altre que una ciutat una mica complicada per moure’s, sobretot en hores punta. A mi és una de les coses que més em va esgotar de la ciutat, moure’m per ella entre tal caos.

Com ho vaig fer? Aquí us deixo un petit resum de les diferents maneres entre les quals podeu escollir.

Un exemple dels raconets que podeu trobar

A PEU

Avui en dia tenim un gran aliat com Google Maps que et dirà a quina distància et trobes, quina combinació tens, etc. Si pots anar caminant fes-ho, de veritat, per la meva experiència és del millor que pots fer a Bangkok, perdre’t pels carrers anant d’un lloc a l’altre, passant per alguns punts no tan massificats de turistes i amb un ambient molt més local. Evidentment, cap està completament lliure de nosaltres.

Tot i això, si creus que és massa lluny tens alternatives diverses.

TRANSPORT PÚBLIC

Quins mitjans de transport públic pots fer servir?

  • MRT i BTS. El primer és el metro de tota la vida, i el segon és l’SkyTrain, el mateix però elevat en comptes de soterrat. No és que tinguin una xarxa gegant, així que a molts punts no pots arribar en ells.
  • Autobusos. D’aquests sí que n’hi ha un bon grapat, el problema és que són bastant complicats d’agafar si no hi estàs habituat. Moltes parades estan senyalitzades només amb un pal, no queda clar quins autobusos paren, on van, etc. Si bé Google Maps ha simplificat una mica tot això, jo ho vaig intentar el segón dia per tornar al hostel i vaig fracassar estrepitosament, optant finalment per agafar un tuk-tuk.

Com veureu, moltes vegades no podràs arribar amb ell fins on vols o serà massa complicat, així que no et quedarà d’altra que fer servir les alternatives de transport privat. Aquí sota us explico quins són els avantatges i inconvenients de cadascuna.

TUK TUK

Segur que haureu sentit a parlar d’aquests trastos que, a més a més, ja comencen a proliferar en alguns llocs d’Europa (el 2016 vaig estar a Lisboa i ja funcionaven allà).

El que veureu des d’un TukTuk

En resum, són motos equipades amb un carretó al darrere per a poder portar passatgers. La funció és la mateixa que la d’un taxi, només que per a trajectes més curts i sense taxímetre, has de negociar el preu abans de pujar i, per descomptat, hauràs de regatejar per aconseguir un preu just. Pots negociar inclús una ruta per diversos punts si no et ve de gust caminar d’un temple a un altre.

No és gaire més barat que un taxi/grab/uber i a mi personalment no em va agradar gaire agafar-los a Bangkok, tragant fum i amb un sorollam important, però val la pena viure l’experiència encara que només sigui una vegada.

Sobretot, aneu amb compte amb els preus excessivament barats, us pararan en alguna botiga de camí per a fer-vos entrar i així emportar-se ells un val per gasolina. Ningú us obligarà a comprar res, però és temps que perds en una cosa que probablement tingui un interès nul per a tu com pot ser comprar-te un tratge. A mi em van arribar a oferir un trajecte per 4 temples per un preu de 20THB, inclús ensenyant-me un vídeo amb unes noies espanyoles dient que s’ho havien passat de fàbula. No sé Rick…

¿Com saber el preu adequat? Doncs aquesta és la gran pregunta i per a la que jo tampoc vaig aconseguir una resposta exacta, però probablement estarà al voltant de la meitat del preu que us estan oferint en un inici si l’agafeu en una zona turística. Pel que havia llegit en altres blogs i em va comentar un occidental que viu allà, entre 60 i 100THB per una distància “mitja” seria l’adequat.

Perquè us feu una idea, des de davant del Wat Pho fins al meu allotjament, per sobre de Khao San, la puja va començar en 200THB (5,50€) que vaig aconseguir rebaixar fins a 100THB (2,75€). Tot i que estic bastant segur que podria haver rebaixat una mica més, vaig acabar pagant perquè estava esgotat i la diferència no seria ni un euro al canvi, però no mola gens sentir-se tonto encara que ho acceptis.

TAXI

Aquí no haureu de negociar, però sí probablement discutir una mica perquè us posin el taxímetre, o inclús, a vegades, simplement haureu de baixar, ja que preferiran esperar un altre turista que no li exigeixi. Podeu negociar un preu, però no us ho recomano, si no us el posen és perquè amb aquest preu, evidentment, sortiran guanyant ells.

Jo vaig baixar d’un, després d’haver fet una cua de més de 15 minuts a la sortida de l’IconSiam perquè no hi va haver manera que el posés. Aquell dia no va ser com el del TukTuk i vaig preferir caminar una mica i agafar-ne un altre abans que deixar-me “timar” altra vegada.

GRAB/BOLT

Els uber y cabify de Tailàndia. Ja us vaig parlar d’ells a l’article sobre com arribar a l’allotjament. Venen ja amb un preu prefixat, així que t’estalvies haver de discutir pel taxímetre o regatejar per agafar un TukTuk. Configurar-les és facilíssim, només has de descarregar-la i seguir els 4 passos que us va marcant, això sí, necessitareu tenir el vostre número tailandès a mà.

Us recomano moltíssim que la feu servir per anar a determinats llocs si no us acabeu d’entendre amb el transport públic. Jo vaig començar l’últim dia i tan de bo ho hagués fet abans.

EN BARCA

Vista del Wat Arun travessant el riu en baixell

Existeix un últim mitjà de transport a Bangkok que si bé es mol limitat quant a recorregut és prou original i necessitareu agafar-lo si voleu anar caminant d’un punt a un altre separat pel riu, les barques. Existeixen tant les que van pel mateix riu fent diverses parades (hop on/hop off), les que només el travessen i també les que es mouen pels canals. Si bé les primeres i les últimes no les agafareu per moure-us sinó com a atracció turística, us ho explico a la tercera part, sí que haureu d’agafar les segones si voleu travessar el riu i, a més a més, podreu tenir unes vistes espectaculars com les de la foto.

Les que van de ribera a ribera costen entre 4 i 10THB, depenent del punt pel qual vulgueu travessar. Si em feu cas i us perdeu una mica pels carrers, probablement arribarà un punt que necessiteu agafar-la. Simplement pugeu, espereu que surti i us porti fins a l’altra banda. De vegades es paga en pujar i de vegades en baixar, porteu sempre efectiu.

I fins aquí la segona part de l’article! Ja, per fi, arribem al que tots voleu saber, què veure i què fer a Bangkok. Però per això haureu d’anar a la tercera part de l’article. Ens llegim allà!

Espero que hagi estat d’ajuda la informació i qualsevol dubte que tingueu us llegeixo als comentaris. No oblideu subscriure-us fent servir la barra lateral i seguir-me a instagram com @passejantlabarretina.

This Post Has 2 Comments

Deixa un comentari